13 oct 2011

Els sectors productius


Els sectors productius a Catalunya han perdut pes i el sector serveis en té bastant. A la llarga, però, no serà un model sostenible perquè no podrà ocupar a tants treballadors desocupats, encara que la tendència mundial sigui fomentar el lliure intercanvi de treballadors, mercaderies, serveis, etc.

S'han de fer polítiques d'inversió i no hi ha una política industrial especialitzada en capital i treball i una situació d'alta productivitat és bona per a la competitivitat. La indústria és un sector crucial perquè és aquí on es genera el canvi tecnològic, és el sector més innovador i on la productivitat és més alta i, això, permet de tenir més rendes i més salaris. És també el sector més exportador perquè els productes són transportables i emmagatzemables i és important de destacar els efectes d'arrossegament de la indústria.

Per comarques, algunes tenen més població desocupada que altres i això varia en funció del tipus de sector en què aquella comarca hagi perdut més pes. Els joves i les dones són els que pateixen més l'atur.

L'èxode del camp ha portat a una mecanització de les tasques i també a un descens de l'oferta de treball. Hem passat d'una agricultura tradicional a una agricultura basada en la tecnologia; el sector serveis està sotmès a molta menys competència que la indústria i ha sigut el gran compensador de les pèrdues d'ocupació dels sectors agrícola i industrial.

En els darrers anys s'ha creat molta ocupació en la construcció i en els serveis (efecte arrossegament), però és un sector menys productiu. La no ocupació dels no qualificats ha augmentat i ara, que estem en la era de les comunicacions i de la tecnologia, molts serveis requereixen de coneixements especialitzats per a desenvolupar una nova feina, diferent d'aquella que els treballadors sempre havien fet.

Actualment al mercat de treball coexisteixen alhora fenòmens de sobreeducació i de necessitat de mà d'obra qualificada. A major formació hi ha menys atur i l'ocupació desqualificada genera efectes d'arrossegament sobre la resta de l'economia perquè tenen sous més baixos i consumeixen menys.

Important a tenir en compte: El canvi demogràfic implica un increment de qualificació perquè  les noves generacions que entren al mercat de treball incorporen més capital humà que les generacions que en surten.



No hay comentarios:

Publicar un comentario